Tipărește Trimite unui prieten

Întrebări frecvente

Carduri

  • Pot solicita carduri de credit suplimentare?

    Da, puteţi emite maxim 2 carduri de credit suplimentare aferente aceleiaşi limite de credit.

  • Se pot emite mai multe carduri de debit pe contul meu?

    Da, puteţi emite maxim 3 carduri de debit suplimentare ce accesează acelaşi cont.

  • Care este diferenţa dintre cardul de credit şi descoperitul de cont?

    Cardul de credit este un instrument de plată ce are ataşat o limită de credit în RON oferită de către bancă în funcţie de venitul lunar net. Un avantaj al cardului de credit este reprezentat de perioada de graţie, timp în care banca nu percepe dobanda pentru tranzacţiile efectuate la comercianţi. Există şi diverse alte avantaje legate de utilizarea cardului la anumiţi comercianţi şi faptul că pot fi luate în considerare mai multe venituri decât cele salariale.

    Descoperitul de cont (numit şi overdraft) este o facilitate pe cont, oferită de către bancă în funcţie de salariul încasat în contul respectiv, şi poate fi de maxim 3 salarii nete. Overdraft-ul poate fi acordat în RON, EUR, CHF sau HUF. În cazul overdraft-ului, puteţi ataşa contului respectiv un card de debit cu care puteţi efectua plăţi şi retrageri de numerar cu comisioanele şi taxele aferente cardului. Pentru aceste tranzacţii, pentru descoperitul de cont este necesar să achitaţi lunar doar dobânda aferentă.

  • Cum se efectuează conversia valutară dacă folosesc cardul în străinătate?

    În cazul în care utilizaţi cardul în străinătate, în funcţie de valuta în care acesta este emis, se realizează sau nu conversie valutară astfel:

    • există bănci de decontare pentru tranzacţiile efectuate în străinătate
    • valuta tranzacţiei este cea în care se efectuează plata, valuta de referinţă este valuta în care se converteşte automat valuta tranzacţiei (pentru tranzacţiile efectuate în România – RON, pentru tranzacţiile efectuate în străinătate – EUR) iar valuta de cont este valuta contului cu acces prin card (EUR sau RON)
    • În momentul efectuării plăţii în străinătate, banca de decontare efectuează conversia dintre valuta tranzacţiei şi valuta de referinţă (dacă este cazul) iar apoi o a doua conversie între valuta de referinţă şi valuta de cont (dacă este cazul).

  • Exista avantaje pentru utilizarea cardului la bancomatele OTP Group din Europa?

    Băncile membre OTP Group în Europa pot fi localizate în ţări precum: Ungaria, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, România, Ukraina, Serbia şi Rusia. Dacă doriţi să utilizaţi cardul emis de OTP Bank România la bancomatele din străinătate aparţinând OTP Group, se va percepe un comision de retragere numerar de numai 3.5 RON / 1 EUR.

  • Pot efectua plăţi pe internet cu cardul meu emis de OTP Bank?

    Da, puteţi efectua plăţi cu cardul dumneavoastră dacă aţi selectat în momentul solicitării cardului, sau ulterior în sucursală, opţiunea “card internet”.

  • Cum pot afla lista tranzacţiilor sau limita de credit neutilizată pentru cardul de credit?

    Lista tranzacţiilor şi soldul contului aferente cardului dumneavoastră de credit sunt disponibile în raportul de activitate pe care îl primiţi lunar la adresa de corespondenţă. Totodată, puteţi afla soldul contului de card la bancomatele OTP Bank, unde puteţi obţine şi o listă a ultimelor 5 tranzacţii efectuate.

  • Dacă am un card în EUR il pot utiliza în România?

    Da, acest card poate fi utilizat în România. În momentul utilizării acestuia la bancomat, veţi putea retrage numerar în RON.

  • Dacă am un card în lei îl pot utiliza şi în străinătate pentru retragere de numerar?

    Da, puteţi utiliza cardul respetiv în străinătate pentru retragere numerar. În acest caz, veţi primi valuta aferentă ţării unde vă aflaţi (de exemplu, în Europa veţi retrage EUR).

  • Ce sunt limitele de tranzacţionare şi cum le pot modifica?

    Limitele de tranzacţionare sunt limite zilnice sau lunare setate pentru cardul dumneavoastră sau pentru subcardul emis pe contul dumneavoastră. Acestea au valori implicite la emitere însa pot fi modificate la cerere, în sucursală.

  • Care sunt persoanele autorizate să semneze adeverinţa de venit?

    Persoanele autorizate să semneze adeverinţa de venit sunt: Directorul general, Directorul financiar, Director de resurse umane, Responsabil salarizare, Director contabilitate. Este necesar ca pe adeverinţă să se completeze şi funcţia exactă a persoanei cu drept de semnatură.

  • Care este ultima lună de utilizare a cardului în funcţie de data trecută pe acesta?

    Cardul dumneavoastră are înscrisa perioada de valabilitate, respectiv luna şi anul până când mai poate fi utilizat. În luna respectiva veţi primi o scrisoare (dacă aţi selectat opţiunea de reînnoire automata) prin care veţi fi anunţat ca puteţi veni în sucursala pentru a ridica noul card.

  • Cardul OTP-Mol poate fi utilizat numai la benzinariile Mol?

    Cardul co-brand OTP-Mol este un card de credit ce poate fi utilizat la orice comerciant din ţară sau străinătate. Avantajul acestui card este de a abţine puncte duble în momentul utilizării lui la benzinăriile Mol din ţară. Emiterea şi menţinerea acestuia pentru primele 12 luni sunt gratuite.

  • Unde pot depune documentele pentru cardul OTP-Mol ?

    Documentaţia primită pentru a aplica pentru un card OTP-Mol poate fi adusă la orice benzinărie Mol sau direct la sucursalele OTP Bank România.

  • Am o problema cu cardul de puncte MultiBonus, pe cine pot contacta?

    Pentru cardurile Multibonus, asistenţa este asigurată exclusiv de MOL România prin Serviciul Relaţii Clienţi (021) 204.85.26 sau 0800 800665 (non-stop). Pentru cardurile de credit OTP-MOL vă rugăm contactaţi OTP Bank “Call Center”: 0800 88 22 88 (08:30 - 17:30) – gratuit sau OTPBank “ Serviciul Carduri” (021) 308.57.11 (non-stop)

  • Ce inseamna card co-brand?

    Cardurile co-brand sunt produse emise sub sigla unei bănci şi a unei companii ce doresc să ofere clienţilor sai avantaje suplimentare la utilizarea cardului respectiv. Aceste avantaje se pot materializa sub forma unor puncte suplimentare sau reduceri la costul produselor achiziţionate.

  • Cât mă costă emiterea unui card de debit?

    Emiterea unui card de debit Master Card este gratuită. Pentru aceasta este necesar să vă prezentaţi în orice unitate OTP Bank România (luni – vineri, între 8:30 şi 17:30) cu actul de identitate valabil.

  • Pot utiliza cardul meu OTP în străinătate?

    Da. Toate cardurile emise de OTP Bank România pot fi utilizate în străinătate, indiferent dacă sunt emise în RON sau EUR.

  • Care este diferenta dintre un card neembosat şi un card embosat?

    Cardul este un instrument de plată, confecţionat dintr-un material plastic rezistent, ce are inscripţionat numele deţinatorului şi un sir de caractere de identificare. Diferenţele vizibile dintre un card embosat şi unul ne-embosat este inscripţionarea acestor date: în cazul cardului embosat informaţiile respective sunt inscrise în relief, oferind astfel posibilitatea utilizarii acestui card şi în mediu manual.

  • Ce avantaje am dacă deţin un card de debit emis de OTP Bank?

    Avantajul de a deţine un card de debit OTP Bank este că vă puteţi verifica în mod gratuit în orice moment soldul contul dumneavoastră curent ataşat cardului respectiv. Totodată, cardurile emise de OTP Bank au comision 0% la tranzacţii la comercianţi atât în România cât şi în străinătate. Totodată, puteţi solicita opţiunea de descoperit de cont iar sumele respective pot fi utilizate cu ajutorul cardului emis pentru dumneavoastră.

  • Care sunt avantajele cardului Junior?

    Cardurile pentru tineri, Junior Max şi Junior Plus, ofera deţinatorului posibilitatea de a utiliza cardul atât în România cât şi în străinătate, pentru retrageri de numerar sau plata la comercianţi, având avantajul utilizării sumelor respective din contul Junior, cu o rată de dobândă de bonificat mult mai avantajoasă decat cea a contului curent. Totodata, utilizând cardul puteţi afla în mod gratuit şi în orice moment soldul contului Junior aferent cardului Junior.

  • Dacă nu am înca 18 ani, cum pot obţine un card?

    Persoanele ce nu au indeplinit 18 ani pot obţine un card de debit Junior Plus, atasat unui cont Junior plus ce ofera avantajul unei rate de dobanzi mai avantajoasă. Pentru a solicita acest card, este necesar ca solicitantul să ajungă împreună cu parinţii într-o sucursală OTP Bank cu actul de identitate.

  • Ce reprezinta perioada de graţie în cazul cardului de credit?

    Perioada de graţie aplicabilă cardurilor de credit este reprezentată prin numarul maxim de zile în care nu se percepe dobandă pentru tranzacţiile la comercianţi. De exemplu, perioada de graţie de 45 de zile se aplică pentru cumparăturile efectuate pe în ziua de 1 a lunii şi până pe data de 15 a lunii viitoare, ceea ce înseamnă ca până pe 15 (luna viitoare) puteţi rambursa întreaga sumă utilizată la cumpărături fără a plăti dobandă.

  • Ce fac dacă mi s-a furat/ mi-am pierdut cardul?

    În cazul în care nu mai sunteţi în posesia cardului dumneavoastră este necesară blocarea accesului la sumele din cont. Pentru acest lucru trebuie să sunaţi la numarul 0800 88 22 88 (apelabil gratuit, valabil numai în România, în reţeaua Romtelecom) sau la numarul +40 21 308 57 11 (apelabil şi din străinătate).